Hessing Supervers Venlo:

In het voorjaar van 2021 is gestart met de bouw van een nieuwe groenteproductiefabriek voor Hessing Supervers op bedrijventerrein Greenport Venlo. De ‘Fabriek van de Toekomst’ functioneert zonder gasaansluiting en wordt verwarmd met restwarmte van de koelinstallaties. Top Installatiegroep heeft alleen al 26 soorten leidingen in het pand verwerkt. 

Opdrachtgever

Bouwbedrijf van de Ven

Plaats

Venlo

Certificaten

BREEAM Very Good

Bouwperiode

Start: juni 2021
Oplevering: november 2022 

In het voorjaar van 2021 is gestart met de bouw van een nieuwe groenteproductiefabriek voor Hessing Supervers op bedrijventerrein Greenport Venlo. Op een perceel van 100.000 m² is een productielocatie gerealiseerd met een totaal vloeroppervlak van circa 62.000 m². De ‘Fabriek van de Toekomst’ functioneert zonder gasaansluiting en wordt verwarmd met restwarmte van de koelinstallaties. Top Installatiegroep heeft alleen al 26 soorten leidingen verwerkt in het pand.

De productielocatie van Hessing staat officieel in Sevenum, in de gemeente Horst aan de Maas en wordt begin 2023 opgeleverd conform duurzaamheidsstandaard BREEAM Very Good. Eind 2022 zijn de kantoren al opgeleverd en in gebruik genomen. De nieuwe fabriek moet eind 2023 volop draaien. Uiteindelijk staat de productielocatie van het internationaal opererende bedrijf vol met machines voor het keuren, wassen, snijden, mengen en verpakken van groente en fruit.

Top Installatiegroep heeft de volledige werktuigbouwkundige installaties en de regeltechniek verzorgd, alsmede de procestechniek voor de gebruiksfase van de fabriek. “Dat zijn verschillende trajectdelen in de bouw”, zegt projectleider Paul Peet.  “De hoofdaannemer levert op in november 2022; het opbouwen van de machines gaat deels al beginnen als de bouw nog bezig is. Dat vereist een goede coördinatie en afstemming tussen de verschillende partijen, gecoördineerd vanuit het BIM-model. Alleen al in ons W-deel moeten 26 soorten leidingen worden verwerkt en moet intensief worden samengewerkt met de installateurs voor het koelingsdeel, van de sprinklers en van de elektra. Daarbij doen wij ook de vloerverwarming in de volledige tussenlaag om condensvorming tegen te gaan; de procestechniek is een samenwerking met VHI. Ook hierin moeten alle genoemde partijen samenwerken.”

De nieuwe productielocatie ligt één in van de grootste tuinbouwgebieden van Nederland, waardoor Hessing lokale producten sneller kan verwerken en beter kan inspelen op de sterk groeiende vraag van consumenten naar vers groente en fruit. Het verwerken van verse groente tot kwaliteitsproducten als maaltijdsalades vereist snelheid en flexibiliteit. ‘Gisteren geoogst, vandaag verwerkt, morgen in de winkel’ is het uitgangspunt. “De temperatuur in het gekoelde productiedeel wordt zo laag mogelijk gehouden: wij proberen binnen BREEAM echt het maximale uit het ontwerp te halen”, zegt Peet. “Dit soort fabrieken blijven grootverbruikers qua elektra en water, maar alle bemenste ruimten worden volledig met restwarmte van de koeling verwarmd, met een warmtepomp als back-up. Het pand heeft geen gasaansluiting meer nodig.”

Uitgevoerde werkzaamheden:

W-installaties

  • Koeling
  • Verwarming 
  • Luchtbehandeling en/of ventilatie
  • Procesinstallaties
  • RVS leidingwerk tbv proceswater
  • Persluchtinstallatie
  • Regeltechniek
  • Sanitaire installaties

Ons laatste nieuws vertellen wij u op LinkedIn