Scotch & Soda Hoofddorp:

Modemerk Scotch & Soda heeft een nieuw distributiecentrum laten bouwen op bedrijvenpark De President in Hoofddorp. Top Installatiegroep heeft de complete W-installatie verzorgd volgens het OBO-principe: ontwerpen, bouwen en onderhouden. 

Opdrachtgever

Dijkham Bouw 

Plaats

Hoofddorp

Certificaten

WELL

Bouwperiode

Start: bouwvak 2021
Oplevering: april 2022

Modemerk Scotch &  Soda heeft een nieuw distributiecentrum laten bouwen op bedrijvenpark De President in Hoofddorp. Minerva Development heeft een warehouse van zo’n 20.000 m² ontwikkelt. Top Installatiegroep heeft de complete W-installatie verzorgd volgens haar OBO-principe: ontwerpen, bouwen en onderhouden.

Het nieuwe distributiecentrum is bedoeld als uitbreiding voor Scotch & Soda. Het naastgelegen bestaande pand blijft bestaan. Het nieuwe gedeelte beschikt over zestien loading docks, een kantoorgedeelte en een parkeerkelder voor honderd auto’s. Het moderne pand wordt gebouwd volgens WELL-certificering.
Onder de W-installatie die Top Installatiegroep maakt, valt de luchtbehandeling, koeling, verwarming, sanitaire installaties, hemelwaterafvoer en de regeltechniek. “De hal wordt verwarmd met twee luchtwater warmtepompen die de heaters voorzien van warme lucht. Bij het kantoorgedeelte koelt en verwarmt de klimaatinstallatie door middel van een VRF-systeem”, vertelt Peter Moddejongen, projectleider bij Top Installatiegroep.

Het was de eerste keer dat de installateur werkte voor een WELL-project. Met BREEAM hebben de medewerkers al veel ervaring, vertelt Moddejongen. “Bij dit gebouw draait alles om het welzijn van de mensen die er werken. Een goed werkklimaat met goede lucht is dus belangrijk. Op het dak worden bijvoorbeeld metingen uitgevoerd met een sensor. Blijkt de luchtkwaliteit niet goed te zijn, dan gaan er binnen lampjes branden en moeten de medewerkers de ramen dicht doen. Het bedrijf zit immers in de buurt van Schiphol en dat heeft consequenties voor de luchtkwaliteit.” De eisen van de WELL Gold certificering gaan erg ver, tot aan de hoogte van de kranen en de breedte van de wasbakken aan toe. Alles om er maar voor te zorgen dat de mensen in het gebouw een fijne omgeving ervaren. 

Behalve comfort is duurzaamheid een belangrijk aspect. Het kantoorgedeelte beschikt over een A+++ label. Dit wordt mede benadrukt in het design, bijvoorbeeld met de groene gevels aan de noord- en westzijde. Dit draagt meteen bij aan de biodiversiteit van de omgeving. De gekozen kleurstellingen van de gevels zijn nauw verbonden aan Scotch & Soda: zwarte tinten met gouden deuren naar de hal toe. Ook de luifel heeft een gouden randje.

Vooraf is alles uitgewerkt in een BIM-model. Hier is veel tijd en energie ingestoken. Dit was ook nodig, gezien de bouwtijd erg kort was. Het gebouw moest onder andere op tijd wind- en waterdicht zijn. Dit kreeg bouwkundig aannemer Dijkham voor elkaar, door samen met alle bouwpartners enorm veel energie te stekken in de voorbereidingen en planning. Toen er een huurder was gevonden, kwamen er ook nog huurderswensen bij, wat het project niet makkelijker maakte, vertelt Moddejongen. “Gelukkig was er het BIM-model. Daardoor konden we snel schakelen en aan de klant laten zien hoe het ging worden. In de kantoren moesten de installaties bijvoorbeeld in het zicht komen. Dat betekende voor ons dat alles tot op de millimeter nauwkeurig afgewerkt moest worden. De techniek mag hier echt goed te zien zijn. De zichtinstallaties zijn mooi en anders dan anders.”

Het nieuwe distributiecentrum is volledig zelfvoorzienend. De PV-panelen zorgen voor de benodigde elektriciteit. De hoge duurzaamheidsstandaard en het comfort maken dat het gebouw tot ver in de toekomst modern genoemd zal kunnen worden. 

Uitgevoerde werkzaamheden:

W-installaties

  • Luchtbehandeling en ventilatie
  • Verwarming: 2 luchtwater warmtepompen icm heaters (hal)
  • Koeling: VRF-systeem koelt/verwarmt (kantoor)
  • Regeltechniek
  • HWA
  • Sanitaire installaties

Ons laatste nieuws vertellen wij u op LinkedIn