Zwembad de Waalslag:

“Het ontwerpen en bouwen van installaties in zwembaden is altijd bijzonder”, aldus Jan Bakker, projectleider bij Top Installatiegroep. Het ontwerp en de bouw van de technische installaties in het nieuwe, gasloze zwembad de Waalslag in Tiel zijn verzorgd door Top Installatiegroep.

Opdrachtgever

Wind Groep

Plaats

Tiel

Certificaten

Bouwperiode

Start: maart 2020
Oplevering: december 2020

“Het ontwerpen en bouwen van installaties in zwembaden is altijd bijzonder”, aldus Jan Bakker, projectleider bij Top Installatiegroep. Het ontwerp en de bouw van de technische installaties in het nieuwe, gasloze zwembad de Waalslag in Tiel zijn verzorgd door Top Installatiegroep. Jan Bakker heeft al aan een aantal zwembaden meegewerkt.
Toen Architecten- en Adviesbureau Wind Groep met de vraag kwam om voor het zwembad de Waalslag in Tiel voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de installatietechniek te zorgen, stelde hem dat toch voor een nieuwe uitdaging. “Aangezien het ging om een nieuw zwembad, moest de Waalslag gasloos worden. Ondanks onze ruime ervaring met zwembaden hadden we nog nooit een gasloze klimaatinstallatie voor een zwembad gemaakt.” In plaats van een cv-ketel die voor het warme water zorgt, beschikt het nieuwe zwembad daarom over twee warmtepompen. Voor het douchewater wordt een warmtepomp booster gebruikt, vertelt Bakker. “Een normale warmtepomp verwarmt water tot 45 graden Celsius, maar die temperatuur is te laag om te voorkomen dat er legionellabacteriën in het water komen. Daarom hebben we ook gezorgd voor een boosterwarmtepomp, die het water verwarmt tot 70 graden Celsius.” Een andere uitdaging was het plaatsen van de waterbuffers. Gezien de beperkte ruimte op locatie, zijn de waterbuffers via het dak in de technische ruimte gehesen.

De opdracht voor Top Installatiegroep startte in oktober 2019 met het ontwerpen, engineeren en tekenen van de gehele klimaatinstallatie. In april 2020 was het ontwerp definitief. “Door een aantal wijzigingen in het interieur van het zwembad, hebben wij onze installatie daarop aangepast.” Een maand later, in mei 2020, ging de bouw van start. En aangezien Top Installatiegroep verantwoordelijk was voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in het nieuwe zwembad, kon er direct worden gestart. “In het wedstrijdbad hebben we onder meer gezorgd voor uitsparingen om daar waterdichte speakers te kunnen monteren. Deze zijn bedoeld voor de muziek voor de synchroonzwemmers. Daarnaast moest de lichtintensiteit voldoen aan de richtlijn van de zwembond KNSB”, aldus Bakker.

In het subtropisch zwemparadijs lag de uitdaging erin om het vocht uit de lucht te halen, maar wel de warmte te kunnen behouden. “Een fontein in een kinderbadje kan al van invloed zijn op het vochtgehalte in het zwembad”, verklaart Bakker. “Door te zorgen voor ventilatie met warmteterugwinning kunnen we de warmte zeker behouden. Dit scheelt energie, dus geld.”
Ook is er een gebouwbeheersysteem toegepast, waarmee op afstand de gehele installatie wordt gecontroleerd en waar nodig bijgesteld. Bij overschrijdingen komt de melding automatisch binnen, zo kan onder andere het energiegebruik in de gaten gehouden worden.

Uitgevoerde werkzaamheden:

E-installaties

 • Verlichting
 • Regeltechniek
 • Dali en KNX systeem

W-installaties

 • Warmtepompen
 • Luchtbehandeling en/of ventilatie
 • Vloerverwarming
 • Douchesysteem
 • Verwarming zwembadwater
 • Welness-installatie
 • Brandslanghaspels
 • PV-panelen

B-installaties

 • Inbraakinstallatie
 • Brandmeldinstallatie
 • Geluidsinstallatie
 • Camera installatie

Ons laatste nieuws vertellen wij u op LinkedIn